maandag 9 april 2012

Kievitsbloemen in Thijsse's Hof

[ Pinksterbloemen ]
Een mevrouw op leeftijd kijkt glimlachend over het weitje van Thijsse's Hof. Het is druk, meer mensen hadden het idee om op Eerste Paasdag een voorjaarswandeling te maken. Thijsse's Hof is prachtig in deze tijd van het jaar. En wij staan nu op het naar mijn mening mooiste plekje: vanuit het boshoekje langs de vijver uitkomend op de wei.

[ Zomerklokjes en kievitsbloemen ]
De wei staat vol met zomerklokjes, pinksterbloemen, narcissen en kievitsbloemen. "Dit is pure nostalgie voor mij", vertelt de mevrouw. "Toen ik een kind was stonden de weiden vol met kievitsbloemen." Ze komt uit Overijssel, om precies te zijn uit Hasselt. "Hasselt?" vraag ik in verwarring, "dat ligt toch heel zuidelijk?" "Je denkt aan Hasselt, België." Ach natuurlijk, België. Zat ik toch goed met mijn zuidelijke associatie. Hasselt is ook een plaats in Overijssel, liggend aan het Zwarte Water en de Dedemsvaart. Het is een Hanzestad, iets waar ze in Hasselt trots op zijn. "Maar die trots heb ik niet overgenomen" zegt ze er nadrukkelijk bij. "Die kievitsbloemen, die noemden we Coorbloemen in het Hasselter dialect." Ik kan het later niet terugvinden op Internet, hoe ik het ook schrijf. Wel vind ik op Wikipedia een uitgebreid artikel over het Overijsselse Hasselt. Het dialect maakt, zo lees ik, deel uit van het Nedersaksisch. Ook met deze kennis vind ik geen vertaling van 'kievitsbloem' in het Hasselts.

[ Sleutelbloem ]
De mevrouw mijmert dat ze dit weitje vol bloemen graag aan haar broer zou laten zien. Maar ja, die is niet meer zo goed ter been, net als zijzelf. Thijsse's Hof lijkt me toch goed te doen met een stok. Het zijn mooie paden, en je hoeft niet ver te lopen om veel te zien in dit kleine park.

[ Tapijt van bosanemonen, ook
in het Bloemendaalse Bos ]
Als ik even later op een bankje opschrijf wat ik gehoord heb, komt er een dame met een rollator langs. "Zo, huiswerk aan het maken?" vraagt ze. Ik vertel dat ik net een leuk gesprek had dat ik wil noteren. "Die mevrouw herinnerde zich uit haar jeugd weiden vol kievitsbloemen." "Oh, dat herinner ik me ook nog wel hoor." Ik wil net vragen waar zij opgegroeid is, maar ze praat verder: "Wat is het vandaag druk hè. Normaal loop ik hier lekker in mijn eentje. Ik ga gauw naar huis." En woep, weg stuift ze met haar rollator. Zo goed zijn die paden in Thijsse's Hof.

4 opmerkingen:

 1. Heerlijk, dat genoeglijke lente sfeertje.
  Foto's zijn fascinerend mooi! Moet er steeds weer naar kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. hoi linda,
  goed idee om naar de thijsse's hof te gaan. door jouw verhaal denk ik' te lang ben ik er niet geweest, moet ook weer eens gaan nu het voorjaar is en voor mij is de tuin dan op haar mooist'. leuk dat je gesprekken opschrijft. direct opschrijven maakt dat je de essentie vastlegt, je zit nog in het moment. ik neem ook pen en papier mee. wie weet komt er een haiku om de hoek kijken. en ook je foto's nodigen uit te gaan kijken. dank weer.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed idee, het is zeker mooi nu. De mieren en kikkervisjes waren ook al aan het krioelen. Als je zin hebt om een keer samen te gaan?

   Verwijderen