maandag 2 januari 2012

Een origineel en creatief 2012 gewenst!

Met verbazing aanschouwde ik zaterdagnacht hoe er voor een enorm bedrag aan vuurwerk de lucht in geschoten werd, ondanks de crisis. Maar misschien is het juist vanwege de crisis dat men zijn kont tegen de krib gooit en een smak geld opblaast, alleen voor de lol. Nou heb ik niks met vuurwerk, maar dat recalcitrante herken ik wel. Ik ben het deprimerende gemiezer over schaarste en schrappen zat. Wat helpt het om me ongelukkig te voelen over de knikkers, liever zoek ik het plezier in het spel weer op.

De afgelopen weken zwijmelde ik weg bij het tv-programma waarin Kirstie Allsopp de rommelmarkten afliep en in containers dook. Ook liet ze zich inwijden door verschillende ambachtslieden. Ze leerde smeden, borduren, quilten, haken, stoelen stofferen, glasblazen, sjabloneren, gordijnen naaien, taart versieren, manden vlechten en kerstdecoraties maken. Dat wil ik ook! Niet allemaal, vooral de textiele werkvormen trekken me aan.

Eikenhouten stoel
met trijpen bekleding
Na twee jaar regelmatig rondkijken in de kringloopwinkel vond ik eindelijk mijn ultieme eetkamerstoelen. Ik heb ze alleen flink schoon gemaakt en opnieuw in de antiekwas gezet. De lamp op de foto bestaat uit een decenniaoude houten standaard van een verder vergane lamp die nog bij mijn moeder in de schuur stond, een nieuwe fitting en bedrading uiteraard, een simpele kap van Leen en sierbandjes van de markt. Met dank aan de vingerhoedjes uit mijn grootmoeders fourniturenwinkel, want een lampenkap is best weerbarstig om de naald doorheen te krijgen. Misschien kan ik de volgende beter plakken.

Mijn wens voor 2012: kijk af en toe niet naar zo goedkoop mogelijk nieuw, maar zoek iets origineels tweedehands. Dat is net zo goedkoop zo niet goedkoper, en met een doorleefd karakter. Wat zou het dat je niet alle vlekjes en krasjes weggepoetst krijgt, voor je het weet heb je nieuwe bijgemaakt. Ga zelf weer naaien, breien en knutselen als je daar zin in hebt, op Internet en in de bibliotheek vind je alle uitleg voor kleine en grote projecten. En winkel eens bij lokale ambachtslieden en kunstenaars. Inspiratie nodig? Kijk bij Etsy of de Europese tegenhanger daarvan Dawanda, waar kleine zelfstandigen hun handgemaakte waar verkopen. Amuseer je met de gekste of iets minder gekke zelfmaakideeën van Manmade DIY, of maak iets moois van Salvage Love.

5 opmerkingen:

 1. He Linda, gelijk heb je! Het is ontzettend leuk om in kringloopwinkels te struinen. En Marktplaats niet te vergeten. Ik heb samen met mijn vriend laatst 2 paneeldeuren gekocht via Marktplaats voor ons tuinhuisje. Ze zijn prachtig en dat voor een hele mooie prijs! Ik vind de lamp en stoel prachtig. Jacqueline

  BeantwoordenVerwijderen
 2. hoi linda,
  leuk nu een kijkje bij je binnen. wat mij altijd opvalt: als ik iets tweede hands wil verkopen lukt dat bijna nooit. kopen daarentegen lukt prima. tja, die heerlijke kringloopwinkels. ik heb daar al wat mooie glaasjes weg gehaald en andere spullen die ik eigenlijk niet nodig heb. en straks gaat het weer naar een andere kringloopwinkel als we kleiner gaan wonen. zo blijft de economie aan de gang.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn blog is natuurlijk niet bedoeld voor ordinaire reclame, niet meer doen he.

   Verwijderen