woensdag 18 mei 2011

Piepende pimpelmeesjes

Dit is aflevering 3 van de pimpelmezen.
Aflevering 1: Pimpelmezen in het nestkastje
Aflevering 2: Pimpelmezen aan het broeden?

Er wordt al dik een week druk gevoerd in huize Pimpel. In het begin viel het vooral op dat ze nu wel heel veel heen en weer vlogen. Maar ik kon nog niks horen. Met alle andere herrie van vogels, kinderen en vliegtuigen was het wat moeilijk vast te stellen of de eieren nou waren uitgekomen of nog niet.

Na een paar dagen kon ik zachtjes piepen horen. En nu kun je ze van meters afstand horen schreeuwen. Goede akoestiek, dat nestkastje. Pa en ma hebben het er maar druk mee: wurmpjes naar binnen, poepjes mee naar buiten. Af en aan gaat het. Vaak zit het oudermeesje eerst in de goot te controleren of de kust veilig is. Andere keren flitst hij of zij in één keer door het gat. Ontzettend knap dat ze in de vlucht zo goed kunnen mikken.

Misschien vind je het normaal dat het altijd goed gaat. Maar toevallig zag ik kort geleden hoe een rennende merel over een takje struikelde. Je kent het wel: je gaat er met je ene voet op staan, zodat je er met je andere voet achter blijft haken. Die merel heeft geen handjes om zich op te vangen, dus hij ging vol op zijn snufferd. Anders dan mensen keek hij niet beschaamd om zich heen of iemand het gezien had. Hij rende gewoon weer verder

Om de pimpels te fotograferen had ik me verdekt opgesteld achter de sneeuwbal. Dat was niet echt nodig, ze zijn aan me gewend geraakt. Ze vliegen over mijn hoofd in en uit. Dat is vooral als ik iets voor mezelf aan het doen ben (ik heb pasgeleden het tuinpad bestraat). Als ik op ze ga letten – met de camera in de aanslag – gaan ze ook op mij letten. Toch weerhoudt dat ze niet om door te gaan met voeren. Ik denk eigenlijk dat ze het wel handig vinden als ik rondhang. Dan weten ze zeker dat Poes een beetje op afstand blijft, want die is nog niet zo aan me gewend.

Als ik goed reken, dan zou het kunnen dat ze rond het weekend uit gaan vliegen. Spannend!

Bij Jolanda zijn ze al uitgevlogen, zie haar commentaar bij de vorige aflevering.

Vervolg
Aflevering 4: Pimpelmezen van Jolanda Groeneveld
Aflevering 5: Pimpelmezen uitgevlogen!
Aflevering 6: Pimpelmezen 2011 video

2 opmerkingen:

 1. Heel leuk verhaal heb je geschreven, jammer dat ik hier geen foto's kan plaatsen, ik heb een paar hele knappe plaatjes van die kleine pluche bolletjes weten te maken. Het is zo ontzettend schattig. En schreeuwen deden ze hier inderdaad ook, ik kon ze binnen horen! Maar nu is het stil joh, op mijn balkon, en daar hangt dan dat lege netstkastje... Zit eigenlijk een beetje met het lege nestsyndroom nu! hahahahahah...
  Nee hoor, maar ik vrees wel dat de wereld daarbuiten een stuk gevaarlijker is dan de beschutting van het kastje. Kijk maar uit voor poes, want soms landen ze op de grond, en dan zijn de rovers er als de kippen bij. (om maar in vogeltermen te spreken) Veel succes, ik hoop nog te lezen hoe het afloopt.
  Groeten van Jolanda

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Jolanda,
  Dat je foto's hebt kunnen maken van het uitvliegen! Stuur anders een paar op? Dan zet ik ze op het blog, want ik kan me bijna niet voorstellen dat mij dat ook gaat lukken. linda [apenstaart] casalinda [punt] nl.
  Hier zijn ze nog steeds aan het voeren. Vandaag of morgen...?

  BeantwoordenVerwijderen