dinsdag 12 april 2011

Voorjaar in Thijsse’s Hof

Jac. P. Thijsse kijkt uit over zijn vijver
Het IVN Zuid-Kennemerland organiseerde vorige week een dag van stinzenplanten in Thijsse’s Hof in Bloemendaal. In het voorjaar is de bosbodem ermee overdekt. De plantjes profiteren van het licht dat ze krijgen, doordat er nog amper loof aan de bomen zit. Dat is fijn voor hommels en andere insecten, want het valt niet mee om zo vroeg in het jaar bloeiende planten te vinden om nectar te verzamelen.

Bosanemoon, Vingerhelmbloem
en Sleutelbloem
Het woord Stinzenplant komt van het Friese woord stins dat stenen huis betekent. Stinzenplanten zijn niet van oorsprong inheemse planten. Het zijn knolletjes, bolletjes en zaden die vanaf de middeleeuwen meegenomen werden uit andere streken, en vooral op rijke landgoederen (met degelijke stenen huizen) terecht kwamen.

Nog voor de rondleiding begint is de knoflooklucht onmiskenbaar: dat is de armbloemige look. Die heet armbloemig óf omdat het lijkt alsof het bloemetje aan een armpje zit, óf omdat hij niet zo rijk bloeit. Ik vind dat hij best overvloedig bloeit. Onze gids wijst ons op verschillende soorten anemonen, waaronder de bosanemoon. Die verspreidt zich zowel door knolletjes als door zaad.

Parende padden
Tussen de bosanemonen barst het van de vingerhelmbloem. Die lijkt verdacht veel op holwortel. Het verschil is duidelijk te zien aan de blaadjes onder de bloempjes: die zijn ingesneden alsof het handjes zijn, vandaar de naam vingerhelmbloem. In de bloemetjes zit vaak een gaatje: door een hommel geboord om bij de nectar te kunnen komen, want zijn tong is niet lang genoeg om het via de kelk te doen.

Rode bosmieren
Behalve de plantjes vieren ook de beestjes het voorjaar. Vogels zingen om het hardst, kikkers kwaken en plonzen in groten getale in de vijver. Verderop trap ik bijna op een parend stel padden, midden op het pad. Onder het beeld van Erik of het klein insectenboek hebben bosmieren een enorme heuvel gebouwd. Heel voorzichtig, om niemand onder de voet te lopen, kijk ik hoe ze met het equivalent van boomstammen rondsjouwen.

IVN-gidsen geven iedere eerste zondag van de maanden april tot en met oktober rondleidingen, die om 14:00 uur beginnen. Zie ook de website van IVN Zuid-Kennemerland → Unieke gebieden → Tuinen.

(klik op de foto’s voor een vergroting, terug naar het blog met de terugknop van de browser)

2 opmerkingen:

  1. Dus het is ook echt de moeite waard in het vroege voorjaar? Moet ik er toch eens gaan kijken als het zover is. Op mijn historische Bloemendaal-wandeling doe ik het ook aan:
    http://zilvervis.net/2011/12/01/bloemendaal-ook-voor-niet-residentielen/

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dag Zilvervis, wat leuk dat je mijn blog gevonden hebt. Het is ook erg leuk grasduinen op jouw site! Ja, Thijsse's Hof is zeker prachtig in het voorjaar, maar nu ook, met nog overal paddenstoelen en herfstkleuren.

    BeantwoordenVerwijderen