dinsdag 26 april 2011

Mijn eerste hazelworm

Tweede Paasdag was het mooi weer, perfect voor een ommetje door de Kennemerduinen. De Oosterplas was het decor voor een overdaad aan zon- en waterminnende grote en kleine mensen. Dat was een grote verrassing voor me, want er staat een bordje met de waarschuwing dat het geen officieel zwemwater is, en dat je kans loopt op allerlei vreselijke aandoeningen als je toch het water in gaat. Blijkbaar ben ik een uitzondering om dat serieus te nemen.

Bij de Oosterplas hadden de hooglanders gestaan, getuige de verse vlaaien. Op de vlaaien rommelden gele harige vliegen. De vlaaien zaten er vol mee. In het vertrouwen dat die vliegen meer interesse in de drol hadden dan in mij, maakte ik een paar close-ups.

Niet veel verderop overheerste de stilte alweer. Stilte van mensen, wel te verstaan, de vogels waren allesbehalve stil. Tot mijn verdriet kan ik geen vogelgeluid thuisbrengen. Ik denk dat ik naar een merel luister, en dan blijkt het een roodborst te zijn. Heel erg. Laatst wist ik zeker een vink te herkennen, en toen was het een pimpelmees. Je hoeft niet te weten wat het is om ervan te genieten.

Ik mag dan slecht vogels herkennen, ik houd altijd mijn oren open, gespitst op gescharrel in de berm. Ik verwachtte dit keer dat een muisje zich uit de voeten maakte, maar oh vreugde, het was een zandhagedis, een mannetje. Mannetjes hebben helgroene flanken in de paartijd. Prachtig!

Van begin tot eind van de wandeling zag ik diepzwarte vliegen met lange voelsprieten. Vele waren in het zand op hun rug gerold, aan het spartelen om weer goed om te komen. Net in het bos was er opeens een wolk van die zwarte vliegen om een boomtak heen.

Maar mijn grootste vondst lag verderop in het bos naast het pad: een hazelworm, de eerste die ik ooit zag. Ook hij verried zich door knisperend gescharrel tussen de droge blaadjes. Een hazelworm lijkt op een slang, maar is in feite een hagedis zonder pootjes. De overgang van bos naar duin is het leefgebied van de hazelworm.

En dat alles en meer op een korte wandeling door het duin.

(klik op de foto’s voor een vergroting, terug naar het blog met de terugknop van de browser)

2 opmerkingen:

  1. linda, wat zit ik te genieten van je blog. ga helemaal mee met je op pad. ikzelf heb ook moeite met het herkennen van vogelgezang maar dankzij een cd leer ik het steeds beter. ik benijd je om je ontmoetingen met de hazelworm en dehagedis. ik me nog nooit overkomen. maar daar ben jij dus en zo geniet ik mee.blijven schrijven. ik ga ' reclame' voor je maken op mijn site want dan kunnen er nog meer mensen mee genieten.
    marisca

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dankjewel Marisca! Het genoegen over het blog is geheel wederzijds. Mensen, ga ook kijken bij www.fluweelbloem.nl!

    BeantwoordenVerwijderen