maandag 6 juni 2011

Een jonge kauw

Ik zit met een vriendin van mij in de tuin, als de buurman met de twee katten mij over de schutting heen een jonge kauw aanreikt. Veel te gevaarlijk voor hem in zijn tuin.

Het is niet duidelijk wat er met hem aan de hand is. Is hij alleen maar erg jong, of misschien tegen een raam aangevlogen, of aangevallen? Het lijkt een goed idee om hem voorlopig in een doos te zetten, zodat hij kan bijkomen. Daar springt hij meteen uit. Ik pak hem weer op en zet hem uit de zon en uit het zicht van potentiƫle belagers onder een struik met een bakje water ernaast. Hij blijft er braaf zitten.

Na een tijdje komen zijn ouders nabij in een boom zitten. Ze roepen wat heen en weer en de kleine komt onder de struik vandaan. Hij lijkt niets te mankeren. Toch vliegt hij niet naar ze toe en komen zij niet naar hem toe om hem te voeren. Het jong keutelt wat oenig door de tuin richting het schaduwterras tegen het huis aan. Het opstapje van drie treden neemt hij vliegend, dat ziet er goed uit. Ik strooi er wat havermout en zet er een bakje water neer. Wij blijven aan het andere eind van de tuin in de zon zitten.

De ouders komen af en toe vanaf de dakgoot met het jong praten, maar verder gebeurt er niets. Het is zo langzamerhand snikheet in de zon, en we besluiten heel rustig bij het kauwtje in de schaduw te gaan zitten. Ik geloof dat hij dat wel geruststellend vindt. Kan hij even zijn oogjes toe doen, want tjonge wat is hij moe geworden van dat gedoe. Een paar tortels hebben de havermout ontdekt en pikken een graantje mee. Ons kauwtje jaagt ze een beetje weg, we zijn trots op hem. Zelf eten doet hij niet, hij drinkt ook niks. De ouders komen ook niet verder, zeker niet nu we erbij zitten.

Voor de zekerheid bellen we het vogelhospitaal. Die bevestigt dat hij waarschijnlijk net enkele dagen uit het nest is en nog niet zo goed vliegt. De ouders roepen hem van een afstandje om hem als het ware een schop onder zijn kont te geven. Om ze meer de ruimte te geven, gaan we naar binnen. In eerste instantie lijkt hij daar niet onder te lijden, maar dan komt hij naar de deur rennen. Hij springt op de vensterbank en flappert tegen het raam aan.

De vriendin besluit voor de stranddrukte uit naar huis te rijden, en ik besluit om dan maar weer naar buiten te gaan. Die verlatingsstress kan nooit goed voor hem zijn. Ik laat de vriendin uit de voordeur. Als ik terugkom bij de achtertuin is de vogel gevlogen. Denk ik, want ik zie hem nergens meer. Was de paniek dat hij er nu alleen voor stond blijkbaar precies de juiste motivatie om zichzelf te overstijgen.

12 opmerkingen:

 1. Echt herkenbaar met het kauwtje dat onze tuin kwam ingezeild! Leuk geschreven hoor, vooral doorgaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jacqueline Lammers17 juni 2011 om 09:35

  Wat een fijn te lezen verhaal had er gelijk een beeld bij :)
  Wou dat er bij mij zo vredig aan toe ging.
  Er zit een jonge kauw bij mij in de gezamenlijke tuin. Helaas zit deze tuin vol katten doe m'n best ze weg te jagen en zie pa & moe van een afstand kijken en idd communiceren met de kleine. Vanmorgen vroeg zag ik hem in de lucht maar hij tuimelde weer naar beneden, goede landing gelukkig! :)Wel mooi om te zien maar die grote boze tuin verontrust me. Mijn kat heeft inmiddels huisarrest, maar ik moet straks echt de deur uit.. ik ga toch maar een telefoontje aan het vogelhospital wagen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ach ach die katten ook altijd. Ik heb geboft tot nu toe: op de crisismomenten (zoals ook met het uitvliegen) waren ze nergens te bekennen. Er vliegt bij ons ook een kauwtje rond die wel gescalpeerd lijkt, compleet met blind oog aan die kant. Of dat nou door een kat is, of door andere kauwen? Of hij heeft zelf iets doms gedaan. Hij schijnt er zelf niet onder te lijden.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ik heb ook een kauw bij mij in de tuin, de ouders zitten er wel en praten met het jong, maar als het jong probeert te vliegen, lukt het niet. hij zit er nu al zo'n 5 uur, maar het lukte hem niet alleen. de ouders gaan af en toe weg. ook zitten er bij mij in de tuin veel katten, ik probeer ze weg te jagen maar ze komen toch steeds terug. Ik heb het jong gevangen en op een veilige plek neergezet. ik voed hem nu en dat gaat wel. hij is nog wel bang, maar als hij zelfstandig eet en kan vliegen laat ik hem los. is dit een goed idee?? en heeft iemand nog tips om het beestje te voeden?? groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oei, niet zo'n goed idee denk ik, volgens mij moet je het echt aan de ouders overlaten. Zij blijven voor hem zorgen en hem opjagen om toch op te vliegen. Zijn ze nog in de buurt? De eerste dagen zijn altijd moeizaam voor een jonge kauw, maar als hij moet, lukt het ineens!

   Verwijderen
  2. zijn ouders zijn weg, en hij zit nu ongeveer een week bij ons in de schuur. hij doet het heel goed, hij probeert al een beetje te vliegen en hij eet nu ook al bijna zelfstandig. Ik denk dat het niet meer lang duurt om hem te kunnen vrijlaten. ook maakt hij al een paar geluidjes en hij vindt het wel leuk in de schuur denk ik. heeft u nog tips??

   Verwijderen
  3. en de ouders hielpen het beestje ook niet toen het bijna werd aangevallen door een kat, ik had het vogeltje toch niet aan zijn lot kunnen overlaten? hij kon niks alleen en hij was verstijfd van angst en stress.

   Verwijderen
 5. Beste anoniem. Wat fijn dat het kauwtje nog steeds leeft! Ik ben geen vogelkenner, en heb dan ook geen verdere tips. Ik kan je alleen verwijzen naar de vogelbescherming, die mensen daar hebben er verstand van, en kunnen je vertellen hoe je het het beste verder kunt aanpakken. Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. bedankt ik zal het eens proberen

   Verwijderen
  2. Ik zie dat dit allemaal vorig jaar beschreven is, maar ik wil toch wel even laten weten, dat ouders van kauwen de jongen NIET voeren als ze op de grond zitten. Alle andere vogels doen dit wel, maar kauwen dus niet. Ik had hier ook net weer een kauwtje in de tuin, 's avonds heb ik em in de schuur gezet met voer, w.o. wat blikvoer voor katten en water. Hij dronk en at gelukkig zelf, de volgende morgen kon hij weer naar buiten, had ik vroeg de deur weer openstaan. Maar: hij bleef de hele dag in de tuin, ging op een stoelleuning zitten om in een boom te komen, maar dat lukte niet. Zijn ouders zaten vlakbij maar gaven geen voer. Toen ik het kauwtje op de onderste tak had gezet, kwamen de ouders met veel voer terug en werd het kauwtje onmiddellijk gevoerd. Toen ging hij mee de boom in met papa en mama kauw. Ik hoop van harte dat hij het gaat redden.

   Verwijderen