zondag 13 maart 2011

Vos in beeld

© Werner Holzwarth
Bij een vriend van me die kleine kinderen heeft, zag ik het prentenboekje "Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft", door Werner Holzwarth. Daarin krijgt een mol een drol op zijn hoofd, en gaat hij verschillende dieren langs op zoek naar de dader. De vos (Vulpes vulpes) komt niet voorbij in het verhaal. Toch zou het een goede kandidaat geweest zijn: vossen poepen graag op een verhoginkje.

Vossendrol op een
molshoop in het duin
Het boekje over "Dieren van de Amsterdamse Waterleidingduinen" (te koop in het bezoekerscentrum bij de Oranjekom) noemt de vos de schooier van het duin, want het is een alleseter. Ze eten konijnen, muizen, vogels die op de grond broeden, maar ook beesten die al dood waren, eieren, en nestdieren. Vossen leven in een ‘bouw’. Dat hol heeft altijd meerdere uitgangen, ‘pijpen’ genoemd.

Een vos krijgt 4 tot 6 jongen, meestal in april. Na drie weken zijn de oogjes open. Ze komen dan naar buiten onder begeleiding van moeder ‘moer’ (vader heet een ‘rekel’). Al spelend oefenen ze met het bespringen van prooien. Als je in het duin afdrukken van hondenpootjes ziet, zijn ze van de vos.

Sinds afgelopen dinsdag kun je het van dichtbij bekijken via www.volgdevos.nl. Staatsbosbeheer heeft in de Oostvaardersplassen 4 webcams in en bij een vossenhol geïnstalleerd. Zij noemen dat trouwens een burcht, geen bouw.

Ik kan je aanraden om het introductiefilmpje te bekijken. Dan snap je meteen hoe een vossenhol in elkaar zit, en het geeft een leuk beeld van de opzet van de onderneming.

Om de live beelden via de site te zien, moet je Silverlight geïnstalleerd hebben. Heb je dat niet, en wil je dat ook niet (zoals ik), dan is dat gelukkig geen probleem. Rechtsonder staat de vraag: Hoe kan ik de live webcambeelden bekijken? In het antwoord staat een rechtstreekse link naar de beelden. Die kun je meteen aanklikken, dan opent je eigen mediaplayer. Werkt dat niet met jouw mediaplayer, open dan de link in de VLC mediaplayer, dat werkt in elk geval.

Nog meer webcams: op Beleef de lente van de Vogelbescherming kun je 8 nesten van verschillende soorten vogels volgen. Ik heb al naar supermooie beelden van klepperende ooievaars zitten kijken!

(klik op de foto’s voor een vergroting, terug naar het blog met de terugknop van de browser)

1 opmerking:

  1. Voor de duidelijkheid (want er was enige verwarring over): de foto van die vos is ook van mij hoor. Die liep in de Amsterdamse Waterleidingduinen, half oktober 2010, in de buurt van het Renbaanveld. Die vossendrol is van kort geleden in de Kennemerduinen. Dit voor de documentalisten onder ons ;-)

    BeantwoordenVerwijderen